4 Tips voor een betere waterbestendigheid van beton

Beton is niet weg te denken uit de moderne constructiewereld. En dat terwijl water niet weg te denken is bij de totstandkoming van beton, hebben de twee een vrij complexe relatie. Te veel water kan de structuur van beton aantasten, maar de juiste hoeveelheid en behandeling kan het juist versterken. Wat kun je hierover leren? In deze blog hebben we 4 deskundige tips om de waterbestendigheid van je beton te verbeteren op een rijtje gezet.

1. Kies de juiste mix

De strijd tegen water begint bij de basis: de betonmix. En hierbij is één punt zeer belangrijk om te onthouden: een lagere water cementratio leidt tot dichter en sterker beton, wat essentieel is voor waterbestendigheid. Daarnaast kun je wat mix betreft, het gebruik overwegen van additieven die de dichtheid verbeteren en de porositeit verminderen.

2. Versterk met admixtures en coatings

Chemische toevoegingen, ook wel bekend als admixtures, zijn in staat om de waterbestendigheid van beton aanzienlijk te verbeteren. Deze kunnen bestaan uit waterdichtmakende middelen, luchtbelvormers en andere componenten die helpen om het beton minder doorlaatbaar te maken.

Worden er bijvoorbeeld betonnen keerwanden in elkaar gezet, dan kan men er ook voor kiezen om een extra buitenlaag aan te brengen met een coating. Ze sluiten het oppervlak af en voorkomen waterpenetratie.

3. Zorgvuldige uitharding

Een goed uithardingsproces mag niet vergeten worden, want te snel drogen kan scheuren en een verminderde waterbestendigheid veroorzaken. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat er een gecontroleerde en geleidelijke uitharding wordt gegarandeerd om zowel de sterkte als duurzaamheid te maximaliseren.

4. Vergeet de voegen niet

Tenslotte is het belangrijk om de voegen tussen het beton niet te vergeten, want dit kunnen zwakke punten zijn voor waterpenetratie. De kunst is om deze goed af te dichten met een waterdicht materiaal.

Wil je meer weten over het optimaliseren van je betonconstructies voor waterbestendigheid? Bezoek dan de website van Betonblock voor deskundige adviezen, hoogwaardige materialen en alles wat je nodig hebt voor het bouwen van duurzame en waterbestendige betonnen constructies. Samen bouwen we sterker!