Hoger veiligheidskundige

Als je werkt in een omgeving met hoge risico’s dan doe je er goed aan om hulp in te schakelen om te zorgen dat de veiligheid binnen het bedrijf goed gewaarborgd is. Natuurlijk is veiligheid ook erg belangrijk bij bedrijven met een minder hoog veiligheidsrisico. Om te zorgen dat medewerkers veilig werken kan je bij G4S hulp inschakelen bij het opstellen van risicoanalyses en veiligheidsplannen. Of het verbeteren van de algehele veiligheidscultuur van het bedrijf. Bij G4S werken ervaren veiligheidsexperts die je daarbij kunnen helpen, zoals de Hoger Veiligheidskundige (HVK). Deze expert inventariseert en evalueert risico’s en beoordeelt de werksituatie op veiligheid. 

Wat is een Hoger Veiligheidskundige?

De rol van een Hoger Veiligheidskundige verschilt per opdrachtgever en bedrijf. Deze expert kan namelijk de rol van adviseur, trainer, expert of coach op zich nemen met betrekking tot de veiligheid binnen een bedrijf. Een HVK moet daarom goed kunnen schakelen tussen verschillende rollen en geeft advies op maat. De expert geeft zelfstandig een oordeel, gebaseerd op ervaring en relevante wet- en regelgeving met betrekking tot veiligheid. Met de expertise kan de expert ook op een verantwoorde manier afwijken van de richtlijnen van de overheid. Kortom, de HVK is een veiligheidsexpert die zowel advies kan geven, medewerkers kan coachen en trainingen kan geven.

Taken HVK

Een HVK heeft ontzettend veel taken op het gebied van veiligheid, waardoor hij of zij zich een veiligheidsexpert kan noemen. Deze expert moet op de hoogte zijn van klantgerichtheid, communicatie, creativiteit en samenwerking. Daarnaast heeft hij of zij kennis van integriteit en veiligheidsbewustzijn, probleemanalyse, oordeelsvorming en kwaliteitsgerichtheid. Ook is een HVK onafhankelijk en kan afwijken van de richtlijnen van de overheid. Verder kan de Hoger Veiligheidskundige het advies of de training mondeling in een presentatie goed overbrengen, zodat het advies ook daadwerkelijk opgevolgd wordt.