Warm water in je eigen zwembad: een goede investering

zwembadverwarming

Urenlang lekker zwemmen in je eigen zwembad: in de zomer geen probleem, maar wat doe je wanneer de bladeren weer beginnen te vallen? Een verwarmd zwembad is een uitkomst, en anders dan de meeste denken hoeft dit helemaal niet duur te zijn. Sterker nog, de meeste zwembadverwarmers zijn ook voor mensen met een kleine portemonnee zeker betaalbaar. Ook hoef je geen ingegraven bad te hebben om gebruik te kunnen maken van zwembadverwarming: een staand bad, of zelfs een opblaasbad kunnen verwarmd worden aan de hand van de nieuwste, moderne technieken. Welke technieken dat zijn, lees je hier.

De warmtepomp: efficiënt en besparend

De warmtepomp is zonder twijfel de meest efficiënte manier om je zwembad te verwarmen. Deze warmt het water snel op, en aangesloten op het filter zorgt hij ervoor dat het badwater op temperatuur blijft. Anders dan veel mensen denken, is een warmtepomp geen grote stroomvreter: ongeveer 75 procent van de warmte haalt hij uit de lucht, slechts het deel wat overblijft wordt via elektriciteit verwarmt. Wanneer je zonnepanelen op het dak hebt, ben je spekkoper: de verwarming voor je zwembad is dan helemaal gratis (op de investering na dan). Een warmtepomp is sowieso goedkoper dan badverwarming op gas.

Alternatieven die geen energie vragen

Wie niet overtuigd is van een warmtepomp zwembad of de investering misschien wat te fors vindt, kan de nodige alternatieven overwegen. Een solar mat kan door middel van de kracht van de zon koud water opwarmen. Met gebruik van een solar mat kan de temperatuur van je water al snel 3 tot 5 graden stijgen. Dat kan op een iets frissere dag net het verschil maken. De warmte die je hebt opgewekt wil je natuurlijk zo lang mogelijk bewaren: hiervoor bestaan speciale solar afdekzeilen. Welke oplossing voor jou het meest geschikt is, hangt af van jouw situatie. Overleg eens met een specialist om uit te vinden wat allemaal mogelijk is.