Wat is een membraanpomp?

Membraanpomp

De membraanpomp heeft een belangrijke functie binnen het productieproces. Hoewel je de term misschien niet kent, is de kans groot dat je als eens een membraanpomp hebt gezien of zelfs hebt gebruikt. Hier lees je alles over wat dit bijzondere object is en waar het voor dient.

De functies van een membraanpomp

Membraanpomp

Een membraanpomp is allereerst een type pomp die behoort tot de groep van de verdringerpompen. Deze worden gebruikt voor het verpompen van gevaarlijke vloeistoffen. Daarbij kun je denken aan stoffen als zuurstof. Deze zuurstof mag in geen enkel geval in contact komen met de olie die dan weer nodig is voor het smeren van de lagers. Een membraan dat soepel is, wordt door een zuiger op en neer bewogen. Zo ontstaat er dus een volumeverandering die gebruikt wordt om die vloeistoffen te verpompen. 

Voordelen van de membraanpomp

Allereerst is dit een van de meest duurzame objecten om een productieproces mee te versnellen. En dat zorgt onder de streep weer voor meer productie en minder kosten. Daarnaast heeft de membraanpomp geen asafdichting waardoor er vrijwel geen lekkage voorkomt. Naast deze voordelen zijn er nog veel meer redenen waarom deze pomp zoveel wordt gebruikt.